Lidt om løbetøj

Med det rette løbetøj, og de rigtige løbesko er der ingen undskyldning for at blive hjemme. Her er en kort guide til, hvordan du bliver godt klædt på til løbeturen.

Løbesko

Hvis du vil undgå skader, skal dine løbesko være stødabsorberende, korrekt ventilerede og give en afbalanceret støtte, der er tilpasset netop din fod. Derudover er det vigtigt, at du udskifter dine løbesko jævnligt, for skoenes stødabsorberende evne nedsættes gradvist, efterhånden som de bliver brugt. Levetiden for dine løbesko afhænger selvfølgelig af kilometerantallet, men din løbestil og vægt har også stor indflydelse.

Sikkerhedsvest

Hvis du løber når det er mørkt, er det en god ide at bruge sikkerhedsvest. Den øger synligheden, og alt efter model, kan den fungere som et effektivt vindskjold som hjælper med at holde kroppen varm.

Hue til løb

En tynd hue i et svedtransporterende materiale hjælper med at holde på varmen og beskytter blandt andet ørerne mod blæst og kulde.

Handsker til løb

Du vil forbløffes over, hvor lidt der skal til for at holde hænderne varme. Et par tynde løbehandsker i et svedtransporterende materiale er mere end rigeligt, selv under de værst tænkelige forhold.

Løbejakke

En vindtæt løbejakke er obligatorisk på den kolde årstid, fordi løbejakken beskytter kroppen mod afkøling. Mange løbejakker er både vindtætte og vandafvisende, uden dog at være helt vandtætte. Til gengæld er åndbarheden i top, så sveden næsten uhindret kan fordampe væk fra kroppen. Helt vandtætte modeller egner sig kun i begrænset omfang til sveddrivende løb, fordi vandtætheden, til trods for reklamernes påstande, går hånd i hånd med en begrænset åndbarhed.

Løbebukser

Vælg f.eks. et dejligt varmt lycramateriale, der holder benene og musklerne varme. En vindtæt front gør, at du kan trodse alskens vejrlig uden at komme til at fryse om benene. Refleksstriber på benene sikrer, at dine medtrafikanter kan få øje på dig.

Løbestrømper

De specielle løbestrømper irriterer ikke foden og transporterer sveden væk fra huden. Derved mindsker du risikoen for vabler, og foden holdes tør og varm.

Sports-bh

Holder på barmen, så den ikke hopper og danser under løbeturen, med sine brede stropper og smidige, men faste materialer. Den forebygger ømhed i barm, skuldre og nakke. Bh’en forhindrer desuden, at brystvorterne gnider mod løbeundertrøjen, hvilket ellers kan resultere i ømme og endda blødende brystvorter.

Undertrøje til løb

Løbeundertrøjens vigtigste funktion er at transportere sved væk fra huden og ud i det næste lag, så huden holdes tør og varm. Selv under rigtig kolde forhold vil det kun sjældent være nødvendigt med anden inderbeklædning end en ganske tynd, langærmet undertrøje.

Underbukser til løb

Løbeunderbukserne har samme funktion som løbeundertrøjen. De skal holde kroppen tør og varm. Om benene skal være lange eller korte, afhænger af temperatur og vejrlig, men i sne og slud bør lange ben være obligatoriske. Underbukser med et vindtæt lag i frontpartiet er særligt velegnede til kolde, blæsende forhold, hvor de blandt andet kan forhindre underlivsbetændelse.

Klubtøj – Klik her